αποποίηση κληρονομίας από ανήλικο

Η αποποίηση κληρονομίας από ανήλικο, πρέπει να γίνει από τους γονείς του με άδεια του Δικαστηρίου. Για το σκοπό αυτό δικαστική εκδίδεται απόφαση. Η απόφαση χορηγεί την άδεια στους γονείς να αποποιηθούν για λογαριασμό του παιδιού τους.

Ποια είναι η διαδικασία ;

Για την άδεια πρέπει οι γονείς να καταθέσουν δικόγραφο στο Ειρηνοδικείο του τόπου, όπου κατοικεί ο ανήλικος. Την αίτηση συντάσει και καταθέτει πληρεξούσιος Δικηγόρος. Αντίγραφο της αίτησης επιδίδει Δικαστικός Επιμελητής στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Το Δικαστήριο ακολουθεί την Εκούσια Διαδικασία. Το παιδί εκπροσωπούν οι δύο γονείς του, ανεξάρτητα από το ποιος έχει την επιμέλεια. Δηλαδή ακόμα και όταν οι γονείς είναι σε διάσταση ή έχουν ήδη πάρει διαζύγιο.

Την αίτηση καταθέτει ο Δικηγόρος των γονέων μέσα στην προθεσμία που ισχύει κατά τις διατάξεις για την αποποίηση κληρονομιάς. Δηλαδή μέσα σε τέσσερις μήνες από τότε που οι γονείς του ανηλίκου έμαθαν ότι ο ανήλικος κληρονόμησε. Σε περίπτωση που υπάρχει διαθήκη η προθεσμία των τεσσάρων μηνών αρχίζει μετά τη δημοσίευση της διαθήκης.
Η κατάθεση της παραπάνω αιτήσεως αναστέλλει την συμπλήρωση της τετράμηνης προθεσμίας. Η αναστολή για την αποποίηση της κληρονομίας, διαρκεί μέχρι την έκδοση της αποφάσεως από το Δικαστήριο. Μετά την έκδοση της απόφασης γίνεται η αποποίηση της κληρονομίας ενώπιον του Γραμματέα του αρμόδιου Δικαστηρίου.

Η αποποίηση κληρονομίας από ανήλικο έχει ως αποτέλεσμα να μην ευθύνεται ο ανήλικος για τα χρέη της κληρονομίας. Η ατομική του περιουσία δεν κινδυνεύει έναντι των δανειστών της κληρονομίας. Ταυτόχρονα δεν αποκτά τυχόν περιουσιακά στοιχεία του θανόντος.

Αν παρέλθει η παραπάνω προθεσμία, χωρίς να κατατεθεί αίτηση από τους γονείς, τότε θεωρείται ότι η κληρονομιά έγινε αποδεκτή από τον ανήλικο με το ευεργέτημα της απογραφής. Αυτό όμως, λόγω της πολυσύνθετης διαδικασίας, είναι πολλές φορές ασύμφορο. Επομένως είναι επωφελέστερη λύση η αποποίηση κληρονομίας από ανήλικο με την προπεριγραφόμενη διαδικασία.

δείτε επίσης: